Allmän TV-information

 

TV-INFORMATION

 

  • Utbyggnaden för digital spegling av våra TV kanaler är slutförd 2012. Det innebär att alla våra analoga kanaler i TV - nätet nu även finns tillgängliga digitalt. Digital-TV ger avsevärt bätte bildkvalité.
  • Alla tillgängliga platser i centralanläggningen är nu utnyttjade men det är fullt möjligt att bygga ut för fler kanaler i framtiden om så skulle önskas. Programplats 19 och 20 i kanalplanen har reserverats för detta ändamål.
  • År 2012 + 2013 kommer det att behövas utbyte av gammal utrustning, till en materialkostnad av ca 15 000 kr/år.
  • Utrustningen för att ta emot CTV bör bytas ut: Nuvarande problem i mottagningen beror på att mottagaren inte startar om efter störningar i Karlskoga stadsnät.
  • Den planerade slutetappen i vår kabel TV anläggning (att köpa in mottagarutrustning för att ge varje hushåll möjligheten att själva köpa in eget programutbud) är idag inte längre aktuellt. Möjligheten finns redan, att de som vill ha ett större program utbud, köper det och tar emot sändningarna via bredbandsnätet. 

För att se föreningarnas TV utbud och kanalplatser, gå in på Resedans webbsida www.resedan.se  och läs aktuell kanalplan, eller kontakta styrelsen.

 

Om man vill ha ett större utbud av kanaler, eller bara möjligheten att se ett visst program, som inte sänds i vårt TV nät, så finns det flera möjligheter.

Du kan se vissa program gratis på Internet via Play kanalerna ex: www.svtplay.se  och www.tv4play.se

Via internet finns tillgång till en hel del betalkanaler. Det finns även möjlighet att köpa enstaka matcher för den sportintresserade...

Den enklaste lösningen är Viaplay då de tillhandahåller en speciell box. http://kampanj.box.viaplay.se/

Det finns även en hel del andra alternativ dock ej lika smidiga som Viaplay. Adresser till de större aktörerna.

www.csports.se ,   http://www.tv4play.se/premium ,   www.netflix.se ,   www.filmnet.se

Om du vill koppla din TV till bredbandet finns flera olika möjligheter. Programbolagen har info om detta.

Ett annat alternativ är att köpa en egen parabolantenn. Programleverantören hjälper till med installationen. Kostnaden beror på vilket utbud du väljer. Nackdelen med parabol, är att man då binder upp sig för vanligtvis två år och att man bara har tillgång till att se programmen på en TV apparat/hus. Vill man se programmen på flera TV-apparater så tillkomer extra avgifter och utrustning.

Ytterligare ett alternativ är att ta emot marknätets signaler (Boxer)

 

FÖR DIG MED ANALOG MOTTAGNING
De analoga sändningarna i kabelnätet kommer att finnas kvar som tidigare.

Det har visat sig att många hushåll har TV-apparater som klarar digital-TV men kanalerna har inte blivit inställda av leverantören. Om du har en platt-TV och är osäker på om den klarar vårt digitala system så kontakta Gunnar Nordqvist på tel. 070-5339304 så kan han hjälpa till. Digital-TV ger betydligt bättre bild så det är en fördel att välja detta om TV-apparaten har den möjligheten.

TV-apparater som klarar vårt digitala system har sjunkit kraftigt i pris på senare tid. Här är exempel på några prisvärda apparater:
http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/lcd_led-och-plasma-tv/tv-32-37-tum/andersson-a3222dc/172116.6154/

Vill man ha en liten till köket så finns den här.
http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/lcd_led-och-plasma-tv/tv-upp-till-27-tum/tv-16-23-tum/andersson-led1941dc/167473.6162/

 

FÖR DIG MED DIGITAL MOTTAGNING (DVB-C)

Digitalt finns nu även SVT1 och SVT2 i HD-kvalité. De lokala nyhetssändningarna på HD-kanalerna kommer från Stockholm. 

Vissa programleverantörer (TV3, TV8, Sjuan, TV4 Film och TV4 Sport) kräver att deras kanaler måste vara krypterade för att få vidaresändas med digital teknik i kabelnätet. Vill Du få tillgång till de krypterade kanalerna så måste du köpa ett kort som avkodar kanalerna. Kortet kostar 500 kr och är giltigt i 12 månader (märk gärna kortet med startdatum för att veta när det är dags att köpa ett nytt då kortet upphör att fungera efter 12 månader).

Du som har en TV apparat med inbyggd digitalbox för DVB-C måste även ha en kortläsare (CA-modul) för Cryptoguardsystemet. På baksidan av TVn finns en slits där CA-modulen stoppas in. Den kostar 600 kr och är en engångskostnad.

Du som har en extern digitalbox för Cryptoguard behöver ingen CA-modul då den redan finns inbyggd i boxen från fabrik.

Gunnar Nordqvist, tel 070-5339304, kan hjälpa till med samköp av kort och CA-moduler.  

Om du har problem med att sortera dina kanaler så finns det inga generella råd som gäller för alla TV fabrikat.

Läs i instruktionsboken, du kan också kontakta tillverkaren för att få hjälp.